Pytanie na Śniadanie

Baba polska i baba włoska na Wielkanoc - ciasto na babę

Baba z mlecznym ponczem

Baba:

  • 700g mąki tortowej
  • ½ szklanki ciepłego mleka Wypasionego Mlekovita
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 75g Masła Polskiego Mlekovita  
  • 100g rodzynek
  • 100g płatków migdałowych
  • 2 łyżki miodu
  • 8 żółtek

Poncz

  • 150 brązowego cukru
  • 100g rumu
  • 150ml mleka Wypasionego Mlekovita
  • 4 krople esencji migdałowej


Drożdże rozkruszyć w dużej misce, dodać trochę cukru, wlać mleko Wypasionego Mlekovita, rozrobić i zostawić na około 10 min. W osobnej misce żółtka  utrzeć z resztą cukru  na białą masę. Masło Polskie Mlekovita rozpuścić i lekko wystudzić. Utarte żółtka dodać do drożdży i wymieszać. W trakcie mieszania dodawać na zmianę mąkę i mleko. Następnie dolewać stopniowo tłuszcz i dalej wyrabiać około 35-40 minut, aż  luźne ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Dodać bakalie, przykryć  i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2 godziny. Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, zostawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto posmarować białkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopniu i piec około 40-45 minut.

Gotowe baby wystudzić, połączyć składniki ponczu, polać przestygniętą babę. Wierzch polać miodem i posypać prażonymi migdałami.
  

 Maślana Baba Wielkanocna
 
  • 250g cukru
  • 250g Masła Polskiego Mlekovita 
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 170 g mąki pszennej 450
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 5 jaj
  • 50ml Mleka Wypasionego Mlekovita
  • cukier puder 200g

Masło, cukier i esencję zmiksować do uzyskania kremowej masy. Następnie, ciągle ubijając, dodawać jajka. Do masy wsypać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Mieszając dosypać skórkę cytrynową. Foremkę do babki wysmarować masłem Polskim Mlekovita, oprószyć bułką tartą. Ciasto wlać do foremki. Piec w temperaturze 180°C, około 1h. Wymieszać składniki polewy, udekorować babę. Po ostudzeniu i pokrojeniu podawać z pastą twarogowo-migdałową.

 Pasta twarogowo-migdałowa:

  • 100g rodzynek
  • 100g masła klarowanego Mlekovita
  • 3 łyżki miodu
  • 200g twarogu sypkiego półtłustego Mlekovita
  • 100g migdałów w płatkach
  • 3 krople esencji migdałowej

 Masło klarowane Mlekovita podgrzać w rondlu, dodać migdały i smażyć do zrumienienia. Wsypać cukier i rodzynki, zdjąć  z ognia, dodać twaróg sypki półtłusty Mlekovita, całość zmiksować na gładką masę, dodać pod koniec esencję migdałową. 

Więcej na ten temat